Тиврівська Районна Державна Адміністрація
Тиврівський район, Вінницька область

ТОВ "Субекон" відвідали керівники області

Переглядів: 148

 

В середу, 20 червня,  у Сутисківському ТОВ «Субекон» з робочим візитом побував перший заступник голови облдержадміністрації Андрій Гижко, який разом з керівником департаменту  агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів облдержадміністрації Миколою Ткачуком, заступником голови райдержадміністрації Володимиром Вітюком, керівником апарату райдержадміністрації Іриною Романською, заступником начальника управління агропромислового розвитку райдержадміністрації  Аллою Ліщишиною,  Сутисківським  селищним головою  Леонідом Дідухом та керівниками підприємства оглянули виробничі дільниці й новобудови товариства.

ТОВ «Субекон» працює  фактично лише 5 років, але вже досягло значимих результатів. Якщо розпочинали роботу  із 50 свиноматок, то на сьогоднішній день досягли рівня 420, що в перерахунку становить 10 тис. голів  товарних свиней на рік, а це близько 800 тонн м’ясної продукції! Весь ремонтний молодняк закуповується із європейських свинокомплексів, що дало змогу зменшити відсоток шпику в тушах, тим самим збільшивши якість м’яса. Реалізація проводиться в живій вазі великим м’ясопереробним підприємствам Вінниччини. На сьогодні тут створено вже понад 30 робочих місць. Але високоповажних гостей більше зацікавили конкретні наробки  та плани товариства з подальшого розвитку не лише виробництва, але й запровадження сучасних технологій. Це, з одного боку,  новий проект будівництва  свинокомплексу, створення понад 100 робочих місць, з іншого  - розширення виробництва  органічної продукції. Уже сьогодні тут збудована сучасна біогазова станція, яка дозволяє переробляти відходи виробництва у високоякісні органічні добрива, а також забезпечити необхідну кількість біогазу для опалення власних приміщень взимку. Органічні добрива, як розповів керівник товариства А.О.Чемес,  що виробляє підприємство, дозволяють збільшити урожайність будь-якого сигменту землеробства на 30-40% та зменшити негативний вплив на землю за рахунок підвищення гумусового шару на 10-20% в рік. Можливості, які були досягнуті за рахунок переробки відходів тваринництва, стали поштовхом для відкриття нового напрямку діяльності шляхом створення ТОВ «Органік-Д», що займається вирощуванням та зберіганням овочевих культур. Зокрема, в цьому році тут уже засіяно 35 га моркви та 5 га столових буряків, де буде зібрано перший урожай чистої органічної продукції. Заздалегідь подбали і про його зберігання. Так, завершується спорудження нового сучасного овочесховища із загальним об’ємом зберігання 3 тис. тонн! В планах подальшого розвитку - нарощування переробних потужностей, зокрема будівництво та оснащення морозильної камери шокової заморозки й камери сушіння овочів. Проводиться робота із залучення інвестицій для будівництва сучасного тепличного комплексу, який, враховуючи високоякісні органічні добрива та наявність енергопостачання від переробки відходів тваринництва, дозволить зменшити собівартість й безвідходне виробництво сільгосппродукції. Одним словом, ТОВ «Субекон» з ТОВ «Органік-Д» стають своєрідними піонерами, законодавцями «моди» у районі з виробництва екологічно чистої органічної сільськогосподарської продукції.

Андрій Петрович зазначив, що обласна влада високо цінує роботу в цьому напрямку і пообіцяв сутисківським виробничникам всебічну підтримку та допомогу. Також він високо оцінив, як по-господарськи у товаристві поставились до зберігання старих невпізнаних отрутохімікатів, облаштувавши для них окреме сховище.

« повернутися до списку новин