Тиврівська Районна Державна Адміністрація
Тиврівський район, Вінницька область

Як правильно вибрати гриби, щоб не отруїтися

Переглядів: 73

    З середини літа і до кінця жовтня на Вінниччині триває грибний сезон. Саме у цей період традиційно починають реєструвати випадки отруєнь грибами. Так, за перше півріччя в області  було зареєстровано 4 постраждалих, а на початок серпня підтверджено вже 20 випадків з 30-ма постраждалими. Серед постраждалих дітей немає.

Отруєння зареєстровані на території м.Вінниці  2 випадки з 2 постраждалими, та 11 районів: Бершадського (1/1), Вінницького (1/3), Калинівського (1/1), Козятинського (1/1),Крижопільського (2/4), Могилів-Подільського (2/5), Муровано-Куриловецького (1/1), Томашпільського (1/1), Тростянецького (1/1), Шаргородського (6/9), Чернівецького (1/1).  На щастя, у Тиврівському  районі в поточному році таких прикрих випадків не було зареєстровано.

Беручи до уваги погодні умови, вегетація грибів буде в найближчий час інтенсивною, а отже, масові походи по гриби  будуть продовжені. А тому хочу дати Вам   декілька порад , що треба робити,  аби похід у ліс за грибами не закінчився проблемами зі здоров’ям.

Щоб не отруїтися дикорослими грибами:

  1. Найкраще відмовтеся від  їх споживання , як від продукту взагалі, а споживайте штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх у магазинах.
  2. Не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на дорозі. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.
  3. Якщо Ви все ж відправились до лісу збирати гриби, обов’язково врахуйте наступне:
  • Ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте; остерігайтеся пластинчатих грибів.
  • Не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас ( в них потрапляють токсичні речовини вихлопних газів) чи на радіаційно забруднених територіях.
  • Під час посухи грибів краще не брати, адже у них змінюється обмін речовин, гриб втрачає воду і накопичує токсини.
  • Уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як їх починати готувати.
  • Не вживайте сирих грибів.
  • Відібрані гриби спочатку промийте і відваріть декілька разів (не менше трьох) у підсоленій воді протягом 30 хвилин.
  • Готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби.

Ніколи не застосовуйте «домашніх» методів визначення отруйності грибів         використовуючи цибулю або срібні ложки. Вони не працюють.

Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано негайно викликайте «швидку допомогу». До її приїзду промийте шлунок   розчином марганцівки або сольового розчину, можна зробити очисну клізму. Пийте багато рідини.

Надіюсь, Ви  прислухаєтесь до запропонованих порад і будете здорові!

 

 Завідувач  відокремленого структурного

 підрозділу «Немирівський міжрайонний відділ

 лабораторних досліджень»                                                                               А.П.Хмара

« повернутися до списку новин