Тиврівська Районна Державна Адміністрація
Вінницька область, Тиврівський район
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

«Псевдотуберкульоз – хвороба із холодильника».

Дата: 15.02.2019 09:26
Кількість переглядів: 157

Важко повірити, що «холодильний прихисток» для продуктів, куди ми ховаємо їх від псування, може нести небезпеку для нашого здоров´я. Низька температура ідеально підходить для розмноження збудника псевдотуберкульозу – хвороби,  яка попри свою  назву нічого спільного зі справжнім туберкульозом не має. Це кишкова інфекція групи ієрсиніозів, що має властивість одягати маску багатьох хвороб, зовсім не схожих одна на іншу.

Псевдотуберкульоз, як на маскараді,  любить виряджатися в шати інших хвороб. Його симптоми нагадують скарлатину, ГРЗ, кишкові інфекції, апендицит, зараження крові, ревматизм, мононуклеоз, гепатит, тиф, паратиф… Недарма  ж  від 1883 року, коли французькі вчені виявили новий мікроб, і до 60-х років  минулого століття вважалося, що це рідкісна хвороба і майже завжди закінчується смертю. Але спеціалісти все ж визначили  псевдотуберкульоз.

Взимку та навесні  батьки намагаються годувати дітей вітамінними салатами з моркви, капусти, яблук. А дістають їх, як правило, з підвалів, де зазвичай  мешкають миші. От миші і «запліднюють» плоди  ієрсиніями. Низька температура, висока вологість – ідеальні умови для  розмноження цих мікроорганізмів. Нагрівання до 60 град. вбиває їх вже за півхвилини.  Зате холод їм не страшний – мікроб витримує 50- разове заморожування і танення. А температура +4+8 і взагалі сприяє  «продовженню роду».  Тому, зберігаючи  погано очищені овочі у холодильнику, ми самі того не відаючи, створюємо всі умови для розмноження ієрсиній. Між іншим, одна із назв псевдотуберкульозу – «хвороба  з холодильника» - вже каже сама за себе.

Крім того, причиною спалаху псевдотуберкульозу можуть стати цукор, печиво, сухарі, молоко, сир, що зберігалися на складі у відкритому вигляді. Безпечно купувати  всі без винятку продукти в упаковках.

 

Шановні батьки!  Необхідно обстежити дитину на псевдотуберкульоз (здати кал на бактеріологічний аналіз), якщо хвороба почалася раптово з підвищення температури, слабкості, головного чи м´язового болю, зникнення апетиту і ці симптоми супроводжуються нудотою, блювотою, болем у животі, запором чи проносом, а також можливо, почервонінням шкіри обличчя, шиї, рук, ступнів, висипом на тілі, кінцівках, навколо суглобів, болем чи запаленням в них. В цю ж картину вписуються ознаки застуди – нежить,кашель, біль у горлі, ангіна. Можуть збільшитися лімфовузли і селезінка, а якщо збудник атакував печінку, то й вона, причому тоді білки очей і шкіра виглядають жовтушники.

На щастя, ієрсиніози добре піддаються лікуванню антибіотиками. Чим раніше почате лікування, тим воно ефективніше, а якщо призначено вже в перший день захворювання, за 3-4 дні Ваша дитина буде здорова.

Зелень, фрукти, овочі, ягоди обов´язково треба ретельно мити під проточною водою та ошпарювати окропом. Картоплю, моркву, буряк спочатку треба промити від налиплої землі, потім вирізати попсовані місця і лише після цього  очищати від шкірки. Вже очищені овочі також слід промити під краном. Особлива увага свіжій капусті. Зніміть з неї  зіпсовані листки  і добренько вимийти качан  під проточною водою. Салати  готуйте перед подачею на стіл, ні в якому разі не зберігайте в холодильнику кілька діб.  Нестерилізоване молоко кип´ятіть 3-5 хвилин, а в холодильник ставте лише в закритому посуді – у молоці ієрсинії почуваються як риба у воді. Те ж саме і з м´ясом, тому зберігайте його окремо від інших продуктів.

До речі, щодо холодильника. Давно розморожували і мили його?  Навіть ті, що самі розморожуються, слід регулярно мити. Кожен продукт повинен мати своє місце, лише йому відведене. Тримати сир і ковбасу на одній полиці з брудними овочами – вірний шлях  підхопити  кишкову  інфекцію. Не забудьте вимити  і просушити овочі, фрукти, зелень перед тим, як покласти до холодильника, і тоді ніяка  «хвороба  із холодильника» не буде страшною Вам і Вашій дитині!

 

 

   Фельдшер санітарний   ВСП

       «Немирівський  МВЛД»
Л.І. Павлішина


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень